Doi şoferi sălăjeni s-au ales cu dosare penale, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, după ce au fost surprins conducând deşi consumaseră băuturi alcoolice. Unul dintre ei avea o alcoolemie de 1,23 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat.
Potrivit informaţiilor primite de la biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, primul şofer, Ioan M., în vârstă de 40 ani, din Bădăcin, a fost prins de poliţiştii şimleuani în timp ce conducea autoturismul pe strada Mihail Sadoveanu, din Şimleu Silvaniei. La testarea cu aparatul alcooltest s-a evidenţiat o alcoolemie de 1,23 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei pentru recoltare de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei, dar a refuzat recoltarea. În cauză, cercetările condinuă sub aspectul comiterii infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice de sânge.
În cazul celui de – al doilea şofer, depistat de poliţiştii jibouani, valoarea indicată de aparatul etilotest a fost de 0,56 miligrame/litru alcool pur în aerul expirat. „Ioan M. de 22 ani, din Jibou, a fost depistat conducând autoturismul pe strada Tudor Vladimirescu, din localitate. Şoferul a fost condus la Spitalul Orăşenesc Jibou pentru recoltare de mostre biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei”, a precizat sursa citată. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o alcoolemie peste limita legală.
Lunar, 14 şoferi sunt depistaţi beţi în trafic
Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, de la începutul acestui an, poliţiştii Serviciului Rutier au constatat 81 de infracţiuni pe linie de alcool şi au aplicat 119 sancţiuni contravenţionale. „Cu această ocazie reamintim, din nou, conducătorilor auto prevederile articolului 336 Cod Penal: Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 grame/litru alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă. De asemenea, cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere. În cazul în care persoana aflată în una dintre situaţiile amintite mai sus efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani”, au menţionat oamenii legii.
Totodată, permisul de conducere se reţine în vederea anulării, până la soluţionarea cauzei.
În cazul în care fapta este considerată contravenţie, conducătorul auto este sancţionat cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv 9 – 20 de puncte amendă. Valoarea unui punct este de 105 lei. De asemenea, permisul de conducere se suspendă pentru o perioadă de 90 de zile.